De WOK status van een auto

wat is een WOK status

Wanneer een auto ernstig is beschadigd, meestal door een auto-ongeluk, kan deze de WOK status krijgen. WOK betekent letterlijk Wacht Op Keuren. Deze status wordt aan een auto gegeven door de RDW, de politie of een schade-expert. Wanneer een auto deze status heeft, mag er niet met het voertuig gereden worden totdat het gekeurd is door de RDW. Wanneer de auto gerepareerd is, kan de status opnieuw worden ingezien. Rijden met een auto die de WOK status heeft is strafbaar, en bovendien erg gevaarlijk.

De keuring
Hoewel je niet met een voertuig met de WOK status de straat op mag, wordt hier op de dag van de keuring een uitzondering op gemaakt. Je kan een ééndagskenteken aanvragen om van de plek waar het voertuig staat naar het keuringsstation te rijden. Wanneer je dat eng vindt, of wanneer de auto simpelweg niet in staat is om te rijden, kan je de auto naar het keuringsstation laten slepen. Bij de keuring wordt naar verschillende dingen gekeken. Je krijgt de WOK status bijvoorbeeld als de dragende carrossieredelen te erg vervormd zijn, als de langsbalken van het chassis te beschadigd zijn, de deuren enorm vervormd zijn, het dak eruit is, de deuren- of raamstijlen zijn doorgeknipt, óf als er ernstige beschadiging is van het frame. Bij dit bedrijf kun je de wok status auto controleren.

Het kenteken schorsen
Vind je het niet belangrijk om je auto te laten keuren wanneer je de WOK status hebt gekregen? Bijvoorbeeld als je niet van plan bent om nog te investeren in de reparatie van je voertuig? Dan raden we aan om je kenteken te laten schorsen bij de RDW. Het kenteken is dan niet meer geldig, waardoor je geen motorrijtuigenbelasting meer betaalt over de auto. Ook de verzekering mag dan vervallen. Het enige waar je rekening mee moet houden bij een geschorst kenteken, is dat de auto niet meer op de openbare weg mag staan.